Konstantin Simonov’un “Bekle Beni” Şiiri Kimin için Yazıldı?

Birkaç ay önce Çernobil dizisinin ikinci bölümünün başlangıcında birkaç dizesini duyduğumuz, Konstantin Simonov’a ait “Bilir Misin Alyoşa Smolensk’in Yollarını?” şiirini dizideki haliyle çevirmiş ve Twitter hesabımdan yayımlamıştım. O sırada Simonov’un ülkemizde Cem Karaca’dan dinlediğimiz Bekle Beni adlı şarkının sözlerinin de şairi olduğunu belirtmiştim. Şairin oğlu cultura.ru adlı kültür portalında, nerede ve nasıl yazıldığıyla ilgili kendi efsanelerini yaratmış “Bekle Beni” şiirini anlatıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=0uxtf5QbI64

 

Konstantin
Simonov’un “Bekle Beni” Şiiri Kimin için Yazıldı?

Bekle Beni şiiri efsaneye dönüşeli çok oldu. Her ne kadar şiirin ortaya çıkışıyla ilgili farklı şeyler anlatılsa da bu yazıda şairin de desteklediği bilgileri sizinle paylaşacağız. Muhabir Konstantin Simonov cepheye yaptığı ilk seyahatini tamamladıktan sonra 1941 Temmuz’unda Moskova’ya döndü. Sovyet ordularının ilk bozgununun bütün dehşetini, faşistlerin ani baskını nedeniyle yaşanan afallamayı ve bir anda karşımıza dikilen savaşa karşı ne kadar hazırlıksız olduğumuzu kendi gözleriyle gördü. İsvestiya gazetesinden Krasnaya Zvezda gazetesine yapılacak atamasını beklemek için Moskova’da iki gün kalması gerekmişti. Arkadaşı yazar Lev Kassil de babamı Peredelkino’daki sayfiye evine davet etti. İşte, Bekle Beni şiiri de o sayfiye evinde 28 Temmuz 1941 tarihinde yazıldı.

Şiirin oyuncu Valentina Vasilyevna Serova’ya atfen kaleme alındığından hiç şüphe yok. Şiirin gittikçe daha popüler hale gelmesiyle dizelerin gerçek bir kadına atfedildiği ise unutuldu. Dahası, aşkın sona ermesinin ardından Serova’yla yollarını ayıran babamın bu atfa sadakatini sürdürmek gibi mahsus bir niyeti de olmadı. Böylece dizeler bazen Serova’ya atıfla, bazen de atıfsız halde basıldı.

Yeri gelmişken, şiirin yazıldıktan kısa süre sonra basılmadığını da belirtmek gerek. Krasnaya Zvezda gazetesinin baş genel yayın yönetmeni David Ortenberg’in aslında hiç de öngörülü olmadığı da ortaya çıkmış. Aslında genel yayın yönetmenliğini son derece başarıyla sürdüren Ortenberg’in şansı bu şiirde hiç yaver gitmemiş. Ortenberg Bekle Beni şiirinin ziyadesiyle kişisel olduğunu, bu nedenle şiire gazetede yer vermeyeceğini söylemiş. Sonuç olarak babam şiiri radyoda iki kez okumuş, ancak şiir aradan uzun zaman geçtikten sonra basılmış. Yazıldıktan bir buçuk yıl sonra, 14 Ocak 1942’de Pravda gazetesinin üçüncü sayfasında ilk kez görücüye çıkan şiir kısa sürede inanılmaz popüler hale gelmiş.

2015’ye Konstantin Simonov’un çocukları olarak Bekle Beni’nin Peredelkino’da yazıldığı noktaya babamızın heykelinin dikilmesi projesiyle ilgili başvurularımızı yaptığımızı da belirtmek isterim.

Yazının Orijinali:
Komu Posvyaşeno Stıhotvoreniye Konstantina Simonova «Jidi Menya»?

Yazar, Yönetmen ve Konstantin Simonov’un oğlu:
Aleksey Simonov

Avatar
Furkan Özkan
Furkan Özkan, 1993 yılında Afyonkarahisar'da doğdu. Lise eğitimini Uşak Lisesi ile Afyon Lisesi'nde tamamladı. 2011 yılında Okan Üniversitesi Rusça Mütercim-Tercümanlık bölümünü burslu olarak kazandı. Rus dili üzerine düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceler elde etti. Aynı üniversitede Uluslararası İlişkiler bölümünü de tamamlayarak 2017 yılında üniversite ve bölüm birincisi olarak mezun oldu. Bir süre boyunca özel sektörde çevirmenlik yaptı ve çeşitli çeviri projelerinde yer aldı. Kafkasya üzerine yaptığı çeviriler Kafkasya Araştırmaları Dergisi'nde yayınlandı. 2017 yılında Rusya Federasyonu Devlet Eğitim Bursunu kazandı. Halen St. Petersburg Devlet Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.

Latest articles

Related articles