Martin Bormann’ın Notları ve Mektubu (1-6 Ocak 1945)

Yazıya geçmeden evvel Sinan Baykent‘in hazırlamış olduğu “Bormann’ın Derlemelerinden Hitler’in Siyasi Vasiyeti” adlı kitabın önsözünden bir alıntıyla başlayalım:

Martin Bormann, NSDAP’a (Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’ne) 1927 yılında kaydoldu. 1933 yılında milletvekili seçilerek Parlamento’ya giren Bormann, 1933-1941 yılları arasında aynı zamanda o dönemler parti başkanlığı (Parteikanzlei) görevinde bulunan Rudolf Hess‘in özel sekreterliğini üstlenmiştir. Hess‘in 1941 yılında “Avrupa’da barışı sağlamak adına” kendi kullandığı bir bombardıman uçağıyla aniden Büyük Britanya’ya gitmesiyle birlikte Bormann, Hitler tarafından parti başkanlığına atanmıştır. 1941 yılından itibaren partinin dizginlerini doğrudan eline alan Martin Bormann, savaşın geri kalanında Hitler’in en yakın çalışma arkadaşı olmuştur. Bu dönemde hem parti politikalarını hem de Hitler’in kişisel varlıklarını (parasını) büyük bir ustalıkla idare eden Bormann, 1943 yılında “Führer’in Özel Sekreteri” unvanını da sırtlamıştır.

Gerçekten de Bormann en sadık ve en fanatik Hitlercilerden biriydi. 1945 yılının Ocak ayının sonlarına doğru Hitler‘in Berlin’deki yeraltı sığınağına yerleşen Bormann, son ana kadar liderinin yanında kalmıştır, Bu açıdan Hitler‘in, -en azından son döneminin- en önemli ve ciddi tanığıdır. 30 Nisan’da eşi Eva Braun‘la birlikte intihar eden Hitler‘in son sözlerini Martin Bormann‘a dikte ettirdiği bugün bilinen bir gerçektir.”

*

Günümüzde bile Bormann hakkında bilgi edinmek çok zordur. Partinin kuvvetli isimlerinden olsa dahi fotoğrafların gölgesinde kalmış biriydi. Onun hususi hayatı hakkında bilgi edinebildiğimiz çok az kaynak olsa da en önemli ikisinden aşağıdaki yazımızda çevirilerini sizlere sunduk.


Martin Bormann’dan (Karısı) Gerda Bormann’a

Führer Karargâhı
02.01.1945

Sevgilim,
Seninle olmayı ne de çok isterdim! Fegelein gelecek Pazar gününe dek buradan ayrılmayacak. Lakin yola çıkmayı erkene çekmeye çalışacağım, böylelikle Krönzi’mi (Bormann‘ın çocuğuna hitap şekli) de hala gerebilme ihtimalim olacak. Yarın İhtiyat Orduları hakkında Führer’le çok mühim bir toplantı yapacağız. Speer geleli oldu. Ganzenmüller[1] ve Goebbels de yoldalar. Muhtemelen ayın dördünün akşamına kadar kalacaklar. Hal böyleyken bu tarihten evvel gelmem pek mümkün görünmüyor.

Schluchsee’ye gidip, fırsat bulabilirsem Himmler’le de bir görüşmek istiyorum. Kendisi konutunda, daha doğrusu hususi treninde, Murtugal tünelleri yahut Triberg dolaylarında kalıyor. Bu arada bugün Borgmann görevinin başına döndü, ancak işleri ağırdan alması söylendi.

Dün akşam görüp görebileceğimiz en iyi filmlerden birini seyrettik. Adı “Yaşamanın Ahengi[2]. Harikulade görseller, neredeyse hiç diyalog olmamasına rağmen sergilenmiş müthiş oyunculuklar… Konusu biraz klişe, birkaç insanın acıklı hikayesini anlatıyor. Tüm bu film ve oyunlarda “bireyin yapacaklarında kendi buyruğundan ziyade toplum ve onun refahını gözetmesi gerekir” öğretimiz göz ardı ediliyor.

Fegelein yürüyüş boyunca bayağı gırgırdı. Ben subay gazinosunda yarım saat kadar kaldıktan sonra dönüp işlerimi halletmiş ardından doğruca yatağın yolunu tutmuştum. Ancak Fegelein benden sonra gazinoda kalmaya devam etmiş. Anlattığına göre, Schaub zil zurna sarhoş olup, 20 Temmuz Gazi Nişanı’na layık görülmediğinden dolayı söylenip durmuş. 20 Temmuz’a kadar duyma yetisinin harika olduğundan ancak o günden sonra işitmekte bayağı güçlük çektiğinden bahsetmiş. (Zırva, yıllardır sağırdan farkı yok!) Ayrıca, kendisi en kıdemli SS mensubu olmasına rağmen (!), tabii ki, kimse onu SS Ordu Generali yapmaya dahi yanaşmamış. Aciz ihtiyar Schaub’ın sıradan bir SS olarak kalması bile çok. Ne sanıyorsa kendisini! Çocuklara “bir adam nasıl olunur ile nasıl görünülür” arasındaki farkı Schopenhauer’in öğretisini göstererek iyi bir ders çıkarttırabiliriz.

Şimdilik havadisler bu kadar. Çocuklar sana emanet, sağlıcakla kalın dünyalar tatlısı karıcığım benim!

Martin’nin


Gerda Bormann ve Hitler (9 Ocak 1938)


OCAK 1945

1 Ocak, Pazartesi (Kartal Yuvası Führer Karargahı)

Führer, Göring, Keitel, ben, Rundstedt, Scherff, Dönitz, Jodl, Ribbentrop, Burgdorf, Guderian ve Speer’le öğle yemeğine oturduk. Rudel’e Altın Meşe Yapraklı Şövalye Sınıfı’ndan Demir Haç Nişanı taktim edildi!

Not: Martin Bormann, Hitler’in sekreterliğini yapmaya başladığından beri Hitler ve kendisi adına aynı ajandaları kullanıyordu. Kimi yerlerde özne Führer’ken özellikle bu ajandanın çoğunluğunda, isminin baş harfleri olan “M.B” kısaltmasıyla özne olarak kendini kullanmış. İlk cümlede aslında “Führer’in, şu  kişilerle öğle yemeğine oturması,” şeklinde yazılmış.

2 Ocak, Salı

Ribbentrop, Führer’le görüşmesinin ardından benim yanıma da uğradı.

 

3 Ocak, Çarşamba

13.00’da Dr. Goebbels, Dr. Naumann, Speer, Saur ve Ganzenmüller’leAlman Silahlı Kuvvetleri’nin savaş sanayisi ve Alman Demiryolları’ndaki masrafların azaltılması hususunda görüştük. Öğle yemeğinin ardından Führer’le görüştüm.

 

4 Ocak, Perşembe

Speer ve Sauer, ardından da Ganzenmüller Führer’le görüştü.

5 Ocak, Cuma (Kartal Yuvası Führer Karargahı)

Führer, Devlet Mareşali [Göring’i] hava harbi vaziyetti hakkındaki raporunu emretti. Führer’i bilgilendirdim.

 

6 Ocak, Cumartesi

*Girdi bulunmamakta.*


Notlar:

[1]Ulaştırma Bakanı Albert Ganzenmüller
[2]Symphonie eines Lebens” adlı 1942 yapımı Alman film.
[3] Asıl metinde, Bormann kendisini kast ederken M.B. olarak bir kısaltma kullanmış. Bu ajandasının tümünde böyle geçmektedir.

Kaynaklar:

  • Trevor-Roper, H. R. – The Bormann Letters. The Private Correspondence Between Martin Bormann and His Wife From January 1943 to April 1945 (02.01.1945 Mektubu sf. 158)
  • Besymenski, Lew – Die letzten Notizen von Martin Bormann: ein Dokbormann-andument und sein Verfasser (sf. 48)
  • Baykent, SinanBormann‘ın Derlemelerinden Hitler‘in Siyasi Vasiyeti (sf. 11)
Ek kategorileri keşfedin:

Diğer Yazılara Göz Atın